Når du køber en ny bærbar eller almindelig PC, skal du passe på! Hvis der ikke følger DVD’ere med, skal du næsten starte med at lave backup så du kan gendanne hvis det går galt!
Har du en pc/bærbar, eller har tænkt dig at investere i en?
Pas på du ikke bliver snydt, eller gør det besværligt for dig selv senere (= ekstra omkostninger)!
Har du Windows licens?
Det første du skal sikre dig er, at du har et mærke klistret på maskinen, med Genuine Windows og en nøgle. Det er dit bevis for at du har handlet i god tro, da du købte maskinen, og producenten hævder at du nu har betalt for en Windows licens. Det er din sikkerhed.
Hvis producenten senere bliver anklaget for at have “glemt” at betale for nogle licenser, ved at “komme til” at sælge for mange maskiner i forhold til det antal licenser de har købt, kan du være rolig. Du har beviset på, at du hører til i kategorien “licens betalt”.
Får du andet end papir med hjem?
Når du pakker din pc/bærbar op, er du selvfølgelig spændt på hvordan den virker, og hvordan det hele ser ud. Du bør dog starte med at undersøge hvad du har fået med ved siden af!
Hvis du kun har fået maskinen, og noget instruktioner og forbehold på papir, skal du være opmærksom på, at den dag det går galt, kan det være du ikke kan bruge maskinen til andet end som bogstøtte!
I gamle dage fik du altid en cd med styresystemet på, når du købte pc/bærbar. Senere begyndte de store producenter at levere en recovery cd/dvd, men på det seneste har de sparet den væk.
Producenten prøver at dække sig ind ved at lave en recovery partition, så hvis det går galt, kan maskinen (måske) gendannes ud fra et program der allerede ligger på maskinen.
Recovery metoden giver to problemer. Hvis din harddisk går i stykker, er du på den. Når du får en nørd til at skifte harddisken ud, er der jo ikke en Recovery partition.
Du kan også risikere at partitionen af måske uforklarlige årsager (eller fejl40) bliver defekt/slettet/delvist slettet. Når du så har brug for den, fordi Windows (igen af uforklarlige årsager) ikke vil starte rigtig op, kan du måske ikke starte recovery programmet. Og hvad gør du så (eller din nørd)?
Lav selv en Recovery DVD
De fleste mærkevare opfordrer til at lave en fuldstændig backup, hver gang maskinen starter, indtil du har gjort det. Men forstår du hvad den spørger om, og at advarslen er alvorlig?
Alt for mange synes det er generende, og får det slået fra. Mskinen virker jo, og de har ikke forstået hvor alvorligt det egentlig er, at ignorere den.
GØR DET SÅ!
Lav en Recovery DVD (eller flere), det er så nemt, at alle kan finde ud af det. Du bliver guidet hele vejen igennem.
Hvis du har slået programmet fra, kan det være du skal finde det under Start, Alle programmer, “producent”, et-eller-andet med recovery
Sikkerhedskopiering og gendannelse
Hvis du ikke kan finde producentens program, kan du alternativt bruge Windows geniale backupfunktion: Sikkerhedskopiering og gendannelse. Du finder det under:
Start, Alle programmer, Vedligeholdelse, Sikkerhedskopiering og gendannelse
Du skal bruge Opret en systemafbildning. Du får lavet en backup af alle de drev, der skal til for at Windows kan fungere.
For at indlæse systemafbildningen, skal du også have en Windows cd/dvd eller en reparationsdisk, så hvis du ikke har fået andet end papir fra producenten, kan du lige så godt lave en systemreperationsdisk med det samme.
Systenafbildningen er genial fordi den kan gendanne din harddisk, hvis det går galt. Men det kan ikke erstatte din egen backup, hvor du selv har styr på hvad der bliver lavet backup af, og hvornår.
For det første gemmes alt fra harddisken, og du risikerer at gøre det på et tidspunkt hvor maskinen ikke virker optimalt, og får måske gemt noget snavs, der så også bliver indlæst igen!
For det andet gemmes alt fra harddisken, så det tager lang tid og er besværligt. Dvs. du gider ikke gøre det så tit.
Brug evt. en online backuphost som f.eks. Keepit, på den måde er du sikker på du husker at få lavet backup.
Når du har fået lavet din systemafbildning og reperationsdisk, skal du gemme de to (eller flere) diske du får lavet på et sikkert sted. Altså et sted du sikkert kan finde dem igen 😉
Hvis du ikke kan finde gendannelsesdiskene, vil jeg håbe din producent kan sende dem til dig. Hos HP koster det 299,-
…
Hav en fortsat fantastisk god dag
Michael Bredahl
Bent Nielsen skriver
Hi.
Jeg har i går købt en ny HP bærbar.
Jeg fik besked på at de ( HP ) ikke længere leverede recovery dvd`s.
Jeg skulle selv sørge for at lave backup.
Jeg har hidtil altid fået en recovery disk med fra de tidligere versioner af Windows.
Nu er jeg i tvivl om hvordan jeg skal gøre for at jeg kan få lavet mig en skive / skiver
til at reetablere mit system hvis der skulle gå noget galt.
Den / de skal jo kunne boote så systemet kan blive indlæst igen.
vh
Bent
Michael Bredahl skriver
Hej Bent
Jeg har tidligere skrevet et svar, men det er åbenbart forsvundet!
Når det er en HP, er der et program til det installeret. Det nemmeste er sikkert at finde quick-manualen frem, her står noget om det. Ellers kan du under Start, “noget med HP” finde et program til at lave den backup du bør lave som noget af det første, og igen når systemet er sat op.
Mvh.
Michael